Trosa marknad – en härlig tradition

Den berömda Trosa marknad arrangeras varje år andra lördagen i juni, och har blivit Sveriges kanske mest klassiska marknad. Arrangör av Trosa marknad är Lions Club, en organisation som funnits i Sverige sedan 1948. Marknaden har hängt med ett bra tag nu, och första gången den arrangerades av Lions var 1960. Att ha en marknad i Trosa är dock inget nytt, och hölls årligen fram till 1911, då traditionen avbröts. På Trosa marknad hittar man mängder av produkter av olika slag, men framförallt är det en härlig folkfest. Ca 20 000 personer besöker marknaden i juni varje år. Allt överskott från marknaden går oavkortat till olika projekt som stöttas av Lions Club.

Trosa marknad är en rolig folkfest för hela familjen

Trosa marknad – hur funkar det?

Trosa marknad lockar som sagt väldigt många människor varje år och är en av de saker som Trosa blivit känt för. För den som vill sätta upp ett stånd under marknaden är det bara att kontakta arrangören Lions. Någon gång i mars brukar vara sista datum att ansöka om tillstånd, så det gäller att inte vara för sent ute. Det som gör Trosa marknad så speciellt är att det är en oerhört vacker miljö att vandra omkring i. Även om man inte är på jakt efter något särskilt så kan man bara gå runt och titta på grejer och äta lite god mat. Är det fint väder ute så brukar andra lördagen i juni bjuda på en riktigt trevlig dag om man råkar befinna sig i Trosa.

Det är ofta samma personer som anordnar försäljningsstånd under Trosa marknad. Det brukar röra sig om ca 300 st försäljare, som av Lions club kallas för ”knallar”. Detta är bra mycket mer än det var från början, då endast ett tiotal medlemmar sålde saker som de hade tillverkat själva. Om du aldrig upplev denna klassiker bland svenska marknader så är det hög tid att kolla in detta. Glöm inte att det också finns en julmarknad i Trosa som man kan besöka i december varje år.