Hur man anordnar föreningslotterier i Sverige

För den som sitter och klurar på olika sätt att samla in pengar till sin förening så finns det några väl beprövade sätt som brukar funka. Det kanske mest etablerade alternativet är att arrangera föreningslotterier. Det är till exempel många föreningar i Valtorpsbygden som arrangerar föreningslotterier, till mångas stora glädje. Att köpa lotter är något som de flesta gillar att göra. Det är en lättsam form av spel som erbjuder lagom mycket spänning. Även om man inte brukar vinna så mycket på föreningslotterier så är det alltid kul att delta, och dessutom stöttar man ju sin lokala förening. Att arrangera föreningslotterier är mycket enkelt, men det finns några saker som kan vara bra att känna till. Läs om hur du anordnar föreningslotterier med hjälp av Lotteriinspektionen, vilket är instansen man vänder sig till för att få tillstånd.

Föreningslotterier och vad man bör tänka på

Föreningslotterier och regler

Det behövs alltid tillstånd för att anordna föreningslotterier. kobingo räknas inte till föreningslotterier. Dessa är dock enkla att få, särskilt om man driver en ideell förening, alltså en förening vars syfte inte är att gå med vinst. Tillstånd får man oftast genom att vända sig till sin lokala kulturförvaltning. Några vanliga regler för att få anordna föreningslotterier är  att man endast säljer lotter i den kommun som föreningen är verksam inom. De totala insatserna får inte vara högre än 700 000 kronor och en vinst i form av pengar får aldrig överstiga 35 000 kronor, även kallat ett basbelopp.

Vidare måste värdet av de vinster som delas ut i samband med föreningslotterier ligga på mellan 35 och 55 % av värdet på insatserna. Det finns en hel del andra regler och villkor för denna typ av lotterier, och dessa går att hämta på Lotteriinspektionens hemsida. Det går som sagt bra att vända sig till sin lokala fritids- eller kulturförvaltning för att få svar på alla frågor, och även ansöka om tillstånd för att arrangera ett lotteri. Att sälja lotter är ett enkelt och kul sätt att samla in lite pengar till sin förening, och att få tillstånd är som sagt lätt som en plätt!